неділю, 3 червня 2018 р.

Поради батькам першокласників

Ведемо дитину в перший клас.
Поради батькам першокласників


        Підготовка до школи – процес і урочистий, і хвилюючий одночасно. І не тільки для малюка, який вже через місяць стане “дорослим” школярем, але і для його мами й тата. Часом більше самих першокласників хвилюються їхні батьки, які хвилюються, чи готовий їх синок чи донька до першого класу. До того ж напередодні школи майбутні першокласники часто задають їм питання, на які складно відповісти навіть дорослому.
Саме тому ми постаралися відповісти на “недитячі” питання майбутніх першокласників і дати поради батькам про те, як підготувати дитину до шкільного життя.
Збирайте портфель та одягайте форму.
  Непогано кілька разів за місяць потренувати збори до школи: нехай першокласник самостійно надіне шкільну форму. Потім мама або тато, розкидавши його шкільне приладдя по підлозі, покаже, як збирати портфель і що куди класти.
Встаємо раніше. Місяця, щоб привчити дитину вставати раніше, вистачить. Досить щодня віднімати від її сну по 5-10 хвилин. Тоді першого вересня малюк не буде сонно позіхати на лінійці. Але пробудження дитини має супроводжуватися приємними для неї діями, наприклад, усмішкою або обіймами мами.
Дружимо з годинником .
Необхідно поставити в кімнаті малюка годинник, навчивши його по ньому розбиратися в часі. Це стане в нагоді в школі, наприклад, щоб знати, скільки хвилин є на виконання завдання. Також важливо, щоб малюк вмів укладатися в терміни. Для цього слід скласти графік його звичайного дня і повісити на видному місці. А коли малюк буде, наприклад, малювати, грати або їсти, можна звернути його увагу на те, скільки йому ще залишилося часу на цю дію за розкладом.
Вчимося порядку.
 Нехай у малюка з’являться всілякі папки, коробочки, файлики, і він навчиться складати туди свої малюнки, фломастери та інші дрібниці. Розвивати цю навичку потрібно заздалегідь . До речі, можна розвісити по кімнаті невеликі записочки, наприклад, “акуратно повісь речі на стілець” – це буде сигналом до дії.
Більше зеленого.
 Цей колір і стимулює увагу, і розслаблює. Бажано, щоб в кімнаті малюка з’явилося щось зелене. Психологи кажуть, що тільки після 7 років у дитини починають працювати частини мозку, які відповідають за утримання тіла в одній позі. До 7 років приборкати маленького “зірвиголову” дійсно складно. Але тим не менш протягом останнього місяця до школи батьки можуть розвивати навички посидючості в дитини .
Більше рольових ігор.
В останній місяць потрібно якомога частіше запрошувати дітей у будинок (ще краще – майбутніх однокласників). Хай грають в будь-які рольові ігри: доктор-пацієнт, дочки-матері або постановки улюблених мультфільмів. Саме на основі таких ігор діти вчаться знаходити спільну мову між собою.
Тренуйте увагу і не тільки.
 Наприклад, хороша гра для тренування пам’яті і уважності: розкласти на столі десять будь-яких предметів. Нехай малюк уважно подивиться на них протягом 1 хвилини, намагаючись запам’ятати якомога більше, а потім, не дивлячись на стіл, розповість, що там лежить. Ще можна забрати один предмет і замість нього покласти другий – нехай скаже, яку річ замінили.
Дуже добре тренувати мислення прямо під час чергової прогулянки. Наприклад, дати дитині таке завдання: розкласти поняття на складові (варіант: що входить в поняття взуття?), А потім, навпаки, “зібрати” в одне ціле, назвавши поняття (варіант: кіт, собака, жираф, ведмідь – хто це?).
Нарешті, мова.
Прочитавши казку на ніч, мама або тато, можуть попросити малюка переказати почуту історію і відповісти на декілька нескладних питань по ній. Так першокласник навчиться висловлювати свою думку, розмірковувати на задану тему і чітко відповідати на запитання.
Шановні батьки!
         Серпень — час, коли кожна сім’я майбутнього школяра, починає активні приготування до школи. Отже, слід знати, які речі треба купити.          ” Перший раз в перший клас! “- це, звичайно, один з найбільш значущих моментів у житті батьків і їх  чада. Щоб підготовка до цієї важливої події пройшла без стресу, слід починати її завчасно і підійти до цього питання з усією відповідальністю. Не варто скуповувати все, що має хоч якесь відношення до школи. Багато речей можуть просто не знадобитися в першому класі. Ідеальний варіант – це список необхідних покупок.

Надаємо стандартний список всього необхідного для першачка:


шкільна форма;
ранець;
щоденник;
20 зошитів в клітинку і 20 зошитів у косу лінійку (по 12 аркушів);
обкладинки для зошитів;
папка для зошитів;
кольорові олівці;
прості олівці;
ґумка-стирачка;
фломастери;
точилка;
кольорові маркери;
пенал;
лінійка розміром з пенал;
дерев'яна лінійка 30 см;
пластилін;
підкладна клейонка (для уроків праці та малювання);
акварельні фарби і гуаш, пензлики(в наборі);
баночка для води;
кольоровий папір – 2 пачки;
картон – 2 пачки;
альбоми для малювання;
ножиці з тупим кінцем;
клей-олівець;
для фізкультури: довга спортивна форма, футболка, кеди;
сумка для спортивної форми;
змінне взуття;
книжка для класної бібліотечки;
український костюм;

Немає коментарів:

Дописати коментар