вівторок, 13 червня 2017 р.

В Україні створять віртуальний STEM-центр



8 червня лабораторія Малої академії наук України «МАНЛаб» спільно з Інститутом обдарованої дитини провела презентацію нової для України методики викладання природничо-математичних наук.

Методика зосереджена на проведенні експериментів у школах та збереженні їхніх результатів у відкритих базах даних. Основною метою педагогічної методики є стимулювання учнів до креативності й бажання вивчати світ і природничі науки, заглиблюватись у кожне звичне для людини явище з точки зору науки і, зрештою, стимулювати школярів до навчання загалом.
За словами директора Малої академії наук Оксена Лісового, у кожної дитини настає період, коли у неї виникає запитання «навіщо взагалі мені вчитися?».
«Хороший педагог відповість дитині і знову заохотить її, але STEM-освіта зробить так, щоб цього запитання навіть не виникало, – зазначає керівник МАН.
Також у МАН повідомили, що презентований віртуальний STEM-центр стане новітнім ресурсом для STEM-освіти в Україні, який сприятиме інтерактивному спілкуванню науково-педагогічних працівників, які опікуються запровадженням STEM-освіти, здійсненню науково-дослідної роботи з учнями і педагогами, накопиченню досвіду роботи тощо.
Зараз центр знаходиться у дослідно-експериментальній стадії, що триватиме п’ять років. Участь в експерименті беруть 15 навчальних закладів, з якими Мала академія наук активно співпрацює і в яких уже є напрацювання у STEM-освіті.
За словами ініціатора проекту, завідувача відділу створення навчально-тематичних систем знань МАН Ігоря Чернецького, наразі STEM-центр доступний на внутрішньому сервері академії і поки наповнюється матеріалами, а до осені цього року вже буде відкритий для учасників експерименту, щоб вони могли завантажувати свої розробки. Протягом чотирьох років тестуватиметься ефективність проекту і відпрацьовуватиметься механізм залучення нових навчальних закладів до STEM-центру.
Як відомо, STEM-освіта – це об’єднання наук, спрямованих на розвиток нових технологій, інноваційне мислення і забезпечення добре підготовлених інженерних кадрів. Невід’ємною складовою організаційної роботи щодо ефективності впровадження напрямів такої освіти є створення всеукраїнської мережі STEM-центрів чи лабораторій. Ці освітні осередки створюються на базі вишів, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, наукових лабораторій, які мають відповідну матеріально-технічну базу, кваліфікованих фахівців, навчальні програми з природничо-математичних наук, технологій, програмування, робототехніки.

Немає коментарів:

Дописати коментар